Aktiv kroz povijest

Aktiv kroz povijest

Aktiv dobrovoljnih darivatelja krvi Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke osnovan je davne 1978. godine u tadašnjoj Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici (PVJ) Rijeka. Prvi Izvršni odbor DDK-PVJ Rijeka bio je u sastavu: Predsjednik Šalić Stipe, tajnik Kuhar Mladen. Članovi izvršnog odbora bili su Živković Stevo, Milotić Pero, Kauzlarić Robert i Pilepić Slavko.

 

U Aktivu je bilo 52 darivatelja krvi, a sve aktivnosti odvijale su se u suradnji sa Crvenim križem Rijeka. Do 1981. godine Aktiv je imao 65 članova i po broju članova u odnosu na broj zaposlenih bio je prvi na području općine. Godine 1982. biran je novi predsjednik i Izvršni odbor. Za predsjednika je izabran Pilepić Slavko. Pod vodstvom predsjednika Pilepića, kao i Izvršnog odbora, organiziranjem akcija darivanja krvi, posjeta bolesnim članovima aktiva DDK-a uz financijsku pomoć, nastavljen je uspješan rad.

Na izbornoj skupštini 1992, godine izabran je novi predsjednik Aktiva Kuhar Mladen. Obzirom na ratna zbivanja u Hrvatskoj, Aktiv se uključio u rad Crvenog kriiža Rijeka, gdje se vodila briga o pomoći i zbrinjavanju prognanika. Darivatelji krvi tada bivaju uključeni i u ratna dežurstva u privremenom izbjegličkom kampu Lovorka Kukanić. Jedna od zadaća aktiva bili su i odlasci u Italiju po humanitarnu pomoć u gradove s kojima je Crveni križ općine Rijeka bio zbratimljen.

 

Tijekom ratnih zbivanja Aktiv je bio uključen u sve humanitarne potrebe, a i nadalje su organizirane akcije darivanja krvi, sada zbog povećanih potreba. S obzirom na ratna zbivanja Aktiv nije dobivao nikakva financijska sredstva, tako da su se humanitarne aktivnosti, u smislu pomoći oboljelim članovima aktiva DDK ugasile, a Aktiv nastavlja funkcionirati isključivo radi darivanja krvi.

Godine 2001. za novog predsjednika Aktiva izabran je Pervan Joško te Aktiv funkcionira kroz redovito  darivanje krvi te organiziranjem akcija darivanja krvi, dok se za bolesne članove organiziraju kućne posjete uz članove Crvenog križa Rijeka, uz simbolične poklone od strane Crvenog križa ali bez financijske pomoći jer aktiv nema svojih financijskih sredstava.

2018. godine za novog predsjednika Aktiva izabran je Butorac Vedran, tajnik je Žudić Frane, a Upravni odbor čine Šćulac Ivan, Frlan Roland i Polak Sanjin te u tom sastavu Aktiv djeluje i danas.

 

Do veljače 2021. godine Aktiv DDK-JVP Rijeka prikupio je preko 5150 doza krvi od početka svog djelovanja. Novo rukovodstvo Aktiva, od 2019. godine, redovito organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi četiri puta godišnje u suradnji sa Crvenim križem Rijeka i Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Rijeke. Svake godine, najvažnija akcija darivanja krvi održava se na dan Svetog Florijana,  dan zaštitnika vatrogasaca kojom Aktiv DDK-JVP Rijeka nastoji dati svoj doprinos u obilježavanju dana Sv. Florijana. Također, Aktiv sudjeluje i na sportskim događajima i druženjima koje organizira Crveni križ, ali nažalost, od 2020. godine nema natjecanja ni druženja radi situacije sa epidemijom virusa u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj.

Aktiv trenutno broji 68 članova što je skoro 50% od ukupnog broja zaposlenih u JVP Rijeka. Aktiv ima cilj povećavati broj članova svake godine.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se