Zabrana loženja na otvorenom 01.06.-31.10.2021.

Zabrana loženja na otvorenom 01.06.-31.10.2021.

Od 1. lipnja do 31. listopada 2021. zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru, odnosno spaljivanje smeća, korova, papira, suhe trave i žbunja, šikara, gustog šumskog raslinja (šiblja), slame i kukuruzovine, strništa, otpadnih grana i lišća nastalih pri sječi stabala te bilja i ostalog otpada, bacanje šibica, opušaka i drugih gorećih i užarenih tvari.

Otvorenim  prostorom smatra se poljoprivredno zemljište, zaštićeni dijelovi prirode, šume, šumska zemljišta, zemljište u neposrednoj blizini šume, zemljište na kojem su građevine javne i poslovne namjene, obalni pojas, odlagališta otpada, gradski parkovi, okućnice i ostali otvoreni prostori.

Pod loženjem vatre na otvorenom prostoru ne smatraju se roštilji u metalnom ili vatrootpornom kućištu izrađeni tako da ne postoji mogućnost da se iz kućišta vatra prenese na otvoreni prostor, te improvizirani roštilji postavljeni na okućnicama u naseljenim mjestima. Roštilj se može koristiti uz uvjet da je očišćeno najmanje 1,5 metara okolnog zemljišta kako bi se onemogućilo širenje požara, uz obavezno pripremljeno i postavljeno priručno sredstvo za gašenje (aparat za gašenje ili voda).

Koriste li se improvizirani roštilji tada mora biti pripremljen sigurnosni pojas, odnosno očišćeno okolno zemljište od svih gorivih tvari u krugu od 3 metra od ruba roštilja, te je osigurano i postavljeno priručno sredstvo za gašenje.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se