O Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sušak-Rijeka

O Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Sušak-Rijeka

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sušak-Rijeka osnovano je 12. lipnja 1899. godine i jedno je od najstarijih društva u Primorsko- goranskoj županiji i Hrvatskoj, neprekinuto djelujući preko 120 godina. Društvo je osnovano u prostorijama Gradske knjižnice Trsat te je kroz godine mijenjalo mnoge adrese sve do 1975. godine kada je izgrađen vatrogasni dom na Donjoj Vežici gdje se prostorije Društva nalaze i danas.

 

Počeci su bili skromni, obilježeni nedostatkom opreme i malim brojem članova. No vremenom Društvo je raslo kako u ljudstvu tako i količinom raspoložive opreme, a sve zbog entuzijazma i zalaganja naših članova koji su odbijali odustati i napustiti svoj poziv čak i u izazovnim ratnim vremenima I. i II. svjetskog rata. Entuzijazam u kombinaciji s edukacijom doveo je do toga da gledajući unazad možemo reći kako je Društvo sudjelovalo u svim većim akcijama koje su se zbile u našem kraju. U proteklih 20-tak godina operativni članovi Društva sudjelovali su u svim većim gašenjima požara otvorenog prostora kao što su oni na Učki, Hahliću, Crikvenici ili pak na sanaciji štete uzrokovane ledenom kišom u Gorskom kotaru 2014. godine. Uz operativni dio gašenja požara, Društvo stavlja naglasak na preventivnu djelatnost gdje se može istaknuti preventivno spaljivanje pružnog pojasa na relaciji Sveti Kuzam - Pećine.  Sve navedeno proizlazi kao posljedica rada s djecom i mladeži jer gotovo svi naši sadašnji aktivni i operativni članovi su proizašli iz tog aspekta rada Društva. Ulaganje u rad s djecom i mladeži te daljnje osposobljavanje i usavršavanje operativnih članova u fokusu je Društva i u narednom periodu jer predstavlja temelj za budućnost i proslavu još mnogih jubileja. Društvo od vozila posjeduje kombi vozilo Mercedes Sprinter za prijevoz ljudi i tehnike, malo šumsko vozilo Land Rover Defender te od kraja 2020. godine veliko šumsko vozilo MAN. Društvo je izdalo četiri monografije/ publikacije koje su popratile razvoj Društva kroz jubileje za 90, 100, 110 i 120 godina osnutka Društva.

 

Naše Društvo čine ljudi, a mi ih brojimo ukupno 85, od čega je 62 aktivna člana, 20 članova djece i mladeži uz 3 podupiruća člana.

 

 

 

Tijela Društva za mandatno razdoblje 2021. – 2026.

 

Upravni odbor

Predsjednik: Luka Miškulin

Dopredsjednik: Domagoj Mičetić

Zapovjednik: Vedran Butorac

Zamjenik zapovjednika: Mihael Hat

Tajnica: Marijana Miškulin

Damir Mlinac

Aleksandar Nemec

Tihomir Ahel

Iva Prelec

 

Nadzorni odbor: Tihomir Tondini (Predsjednik), Vladmir Horvat, Nevio Jakovčić

Zapovjedništvo: Vedran Butorac, Mihael Hat, Marko Krmpotić, Matia Manjgotić, Tihomir Ahel

 

Voditeljstvo mladeži: Domagoj Mičetić, Veronika Maksimov, Doria Vraneković , Zrinka Trope, Laura Božović i Adnan Đulović

 

E-mail adresa Društva: dvd.susak.rijeka@gmail.com

Facebook stranica: DVD „Sušak"- Rijeka (poveznica: https://www.facebook.com/DVD-Sušak-Rijeka-461129427977518)

 

Slika 1. Ženska i muška „A" ekipa seniora Društva s voditeljima nakon županijskog natjecanja

             u listopadu 2019. godine u Kostreni

Slika 2. Pomladak i mladež Društva nakon završenog osposobljavanja u veljači 2019. godine

Slika 3 i 4.  Vozni park Društva u ožujku 2021. godine

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se