Požari u stambenim objektima

Požari u stambenim objektima
Vatra je temelj opstanka i razvoja čovjekove zajednice. Rabimo je u svakodnevnom životu, u kućanstvu i u industriji. Narodna poslovica kaže da je „vatra dobar sluga, a loš gospodar". Situaciju kada vatra izmakne kontroli nazivamo požar.
Obično mislimo da se požar nama neće dogoditi, tj. da se on događa samo drugima. Nerijetko podcjenjujemo mogućnost nastanka požara, a kada on proguta stan, kuću ili šumu, onda je već kasno, a najbolnije je kada stradaju ljudi.
Razmišljati o požaru ne znači izazivati ga, nego onemogućiti ga, a ako se pojavi, ugasiti ga u samom početku.

Čovjek svojim djelovanjem izazove preko 80% požara:

Svaki požar se u prvoj minuti može ugasiti čašom vode ili nekim priručnim sredstvom (poklopac ili prekrivač), u drugoj minuti već treba velika posuda vode ili vatrogasni aparat za početno gašenje te pomoć druge osobe, a u trećoj minuti potrebni su uvježbani i opremljeni vatrogasci.

UZROCI POŽARAProtiv požara najučinkovitije se borimo preventivom, odnosno skupom mjera i postupaka (normativnih, graditeljskih, tehničko-tehnoloških, organizacijskih, obrazovnih i promidžbenih) koje imaju za cilj sprječavanje nastanka požara, a ukoliko do njega dođe, da onemoguće njegovo širenje, te da se uspješno obavi evakuacija iz ugroženog područja.
Preventivno treba djelovati svaki čovjek počevši od svog stana ili radnog mjesta, svoje zgrade ili okoline.
Sigurnosti od požara pozornost se pridaje već pri projektiranju i u samoj izgradnji stambenog objekta, korištenjem materijala koji imaju dužu otpornost na požar, odnosno koji će određeno vrijeme zaustaviti širenje požara najmanje toliko koliko je potrebno da se sigurno napusti ugroženo područje. Objekt kod kojeg to nije zadovoljeno sigurno neće dobiti uporabnu dozvolu. Od same izgradnje novih objekata veći problem u našem društvu je održavanje postojećih sigurnosnih mjera ili sustava u funkcionalnom stanju (vatrogasnih pristupa, požarnih stubišta, hidrantskih vodova, sigurnosnih dizala…). Svi navedeni sustavi namijenjeni su prvenstveno za upotrebu u slučaju požara, i zbog toga moraju biti uvijek ispravni i prohodni te se moraju redovito kontrolirati i održavati u ispravnom stanju.

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se