Vatrogasni pristupi

Vatrogasnim vozilima mora biti omogućen prilaz s onih strana gdje su prozori, vrata ili drugi otvori. Vatrogasni prilaz za jednosmjerni promet mora biti širine najmanje 3 metra, a radijus zakretanja mora biti veći što je prilaz uži. Površina za operativni rad vatrogasnih vozila mora biti širine najmanje 5,5 m za objekte visine do 40 m, a 7 m za objekte više od 40 metara, mora izdržati osovinski pritisak od 10 t i ne smije imati nagib veći od 10%.


Na navedenim površinama zabranjeno je parkiranje i moraju biti obilježene prometnim znakom


 

Nažalost, stvarnost je drugačija 

 

 

 

Svaki požarni sektor (stan ili sl.),  mora imati pristupačnost do sigurnosnog – požarnog  stubišta koje mora voditi u prizemlje. Stubišni prostor mora imati otvore za prirodno provjetravanje. Požarna stubišta moraju biti uvijek prohodna, ona su namijenjena za napuštanje prostora koji je ugrožen požarom i  nisu namijenjena za odlaganje stvari koje nam nisu potrebne, odnosno koje nam smetaju u stanu. Trebate imati na umu da će njih možda morati koristiti teško pokretne osobe, odloženi ormari ili bicikli usporiti će kretanje i time ugroziti one koji napuštaju opasno područje.

 

U objektima višim od 75 metara mora postojati sigurnosno dizalo. Ono mora imati poseban izvor električne energije tako da se pomoću posebnog ključa može koristiti i u slučaju požara. Pozivom iz prizemlja automatski se mora spustiti u prizemlje, jedna stranica dizala mora biti duža od 2,1 metar, tako da se nesmetano mogu unijeti bolnička nosila. Moraju biti vidno obilježena natpisom SIGURNOSNO DIZALO. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=1yUHMSpMmN8


https://www.youtube.com/watch?v=lGz0MgNvXwk

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se