Vježba gašenja visokog objekta

Vježba gašenja visokog objekta
Već ustaljenim redoslijedom, riječki i opatijski vatrogasci godinu zaključuju usavršavanjem iz područja taktike gašenja požara visokoga objekta. Ovogodišnja vježba održana je četvrti put zaredom. Osim taktike, kroz vježbu je provjeravana i kondicijska spremnost pripadnika dviju postrojbi. Prigoda se koristi i za upoznavanje pojedinih objekata ovoga tipa u Rijeci, a s obzirom da se vježba svake godine održava na drugom objektu u različitim dijelovima grada. No, ovdje treba istaknuti i vlasnike ovakvih objekata. Nikakvoga problema nema s ishodovanjem dozvole za izvođenje vjezbe. Upravo naprotiv, stanari sa zadovoljstvom ustupaju svoju zgradu. Naročito je potrebno istaknuti činjenicu da je kroz razgovor sa predstavnicima stanara, ali i sa samim stanarima organizatoru vjezbe dano do znanja da na taj način stječu određenu sigurnost. U mogućnosti su vidjeti da vatrogasci svojom opremom, tehnikom i znanjem savladavaju i najviše katove njihova objekta.
Problematika gašenja požara visokoga objekta najvećim dijelom je vezana uz zanemarivanje protupožarne preventive. Nesigurnost u ispravnost suhog hidrantskog voda pred vatrogasnu postrojbu stavlja i potrebu ugrađivanja u taktiku dodatnog segmenta – pregleda vertikale suhog hidrantskog voda prije tlačenja vode u njega. Ovaj pregled obuhvaća pregled svakog priključka na suhi hidrantski vod pojedinačno i zatvaranje otvorenih ventila.
Vrijeme potrebno za obilazak svih etaža u zgradi koja ima trideset katova pridodaje se ukupnome vremenu potrebnom za početak gašenja požara – vremenu kašnjenja u gašenju. Upravo je nesigurnost u ispravnost suhog hidrantskog voda razlog zašto su vatrogasne postrojbe prisiljene na vanjsku odnosno unutarnju navalu upotrebom vatrogasnih tlačnih cijevi. S obzirom da Rijeka glasi za grad sa najvećim brojem visokih objekata u Hrvatskoj, tako i problematika gašenja požara ove vrste predstavlja područje od posebnog interesa za riječke vatrogasce.
Ovogodišnja vježba održana je u prosincu na zgradi u ulici Franje Čandeka u Rijeci. Predmetni objekat, zgrada Čandekova 23/B smješten je u sjeverozapadnom dijelu grada. Objekt je štićen suhim hidrantskim vodom kojega se priključak za vatrogasno vozilo nalazi uz ulazna vrata zgrade sa sjeverne strane objekta.
Visoki objekt, sa ukupno 30 katova, ( 28 + dva u suterenu ) ima unutarnje stepenište i četiri lifta, a također je sa južne strane izvedeno požarno stubište. Od ostalih karakteristika objekta treba spomenuti priključak na instalaciju gradske plinske mreže, ukupno 158 stanova-šest stanova po etaži sa prosječnom površinom od 70 m2 te ukupno 700 stanara u objektu. Za cilj vjezbe na prvo mjesto je postavljena provjera operativne spremnosti JVP-i Grada Rijeke i Opatije.
Upravo iz tog razloga vježba se održavala od 01. – 04. prosinca, a izvele su je sve četiri smjene pojedinačno. Pretpostavljeni požar nastao je u dnevnom boravku stana na 27. katu uslijed neispravnosti električne grijalice. Požar se razvija te u potpunosti zahvaća predmetni stan. Dežurni operativni VOC-a JVP-e Grada Rijeke u 08:29 zaprima dojavu o požaru od strane stanara. Nema informacija o povrijeđenim osobama.
Na mjesto događaja iz V.P. "Centar" VOC upućuje navalno vozilo, platformu, autocisternu, te zapovjedno vozilo. Dolaskom na mjesto događaja zapovjednik smjene utvrđuje da se požar po vertikali proširio na 28. kat. Od VOC-a traži slanje dodatnih snaga na mjesto događaja i to navalno vozilo iz V.P. "Vežica" te navalno vozilo iz JVP Grada Opatije.
JVP Rijeka – Postaja "Centar": - pregled suhog hidrantskog voda; - podizanje vertikale visokog pritiska na 27 kat; - uspostava dva "C" mlaza vode preko suhog hidrantskog voda na 27. katu.
JVP Rijeka – Postaja "Vežica": - Uspostava dva "C" mlaza vode preko suhog hidrantskog voda na 28. katu; - podizanje "B" tlačne vertikale komprimirane pjene na 28. kat, uspostava dva "C" mlaza.
JVP Opatija: - podizanje vertikale visokog pritiska na 27. kat, uspostava jednog mlaza vode na 28. katu.
Potrebno je spomenuti i neke od rezultata ostvarenih na vježbi, a koji se sagledavaju kroz vrijeme potrebno za obavljanje pojedine radnje određene taktičkim zadatkom. Vozila su na vježbu upućena u 08:30 sati. Dolazak do predmetnog objekta iz V.P. "Centar" u 08:33 dok ekipa V.P. "Vežice" pristiže u 08:42. Dolazak ekipe V.P. "Centar" na 27. kat ( u stvarnosti 29. kat, 27+2 kata u suterenu ) u 08:42. Dobivanje vode na visoki pritisak ( na 27. postavljena razdjelnica, a mlazovi su povučeni na krov objekta-razina 31. kata) u 08:54.
Dobivena voda na suhi hidrantski vod u 08:56. Podizanje "B" tlačne vertikale za komprimiranu pjenu u 09:01, osiguranje vertikale, razvlačenje dva "C" mlaza na krov i dobivanje vode u 09:06.
Ekipa Opatije svoju vodu na mlaz visokog pritiska na krovu dobiva u 09:12.
S obzirom da vatrogasna postrojba nema svakodnevno mogućnost testiranja opreme u ovim, zahtjevnim, uvjetima, ova je prilika maksimalno iskorištena. I ovom prilikom testirane su mogućnosti navalnog vozila TLF 30/20-3 nabavljenoga sredstvima JVP Grada Rijeke 2002. godine. Tako je i ovom prilikom utvrđeno da je sa istoga vozila moguće na nivo 31. kata (krov objekta) dobiti dva mlaza komprimirane pjene preko "B" tlačne vertikale, uz istovremeni rad jednog mlaza visokog pritiska. Istovremeno je sa vatrogasne autocisterne TLF 30/80 napajan suhi hidrantski vod uz istovremeni rad četiri "C" mlaza na nivou 31. kata (krov objekta).
Kako je ovo prvi puta da je na vježbi u stvarnosti stavljen u funkciju suhi hidrantski vod, postavljena je i jasna obaveza da se ispitaju i mogućnosti istoga. Priključak za vatrogasno vozilo odgovara "B" tlačnoj cijevi, a priključci po etažama "C" tlačnoj cijevi. Kako je u smislu taktičkog nastupa vatrogasnog odjeljenja neizostavan detalj razdjelnica tako je od posebnog značaja bio i pritisak koji će se dobiti koristeći istu. Na "C" tlačni izlaz suhog hidrantskog voda postavljene su razdjelnice B/B2C, jedna na 28. i jedna na 27. katu. Sprovedena su mjerenja pritiska na krovu objekta. Sa otvorena sva četiri mlaza hidrodinamički pritisak na "C" mlazu iznosio je 5,5 bara. Sa otvorena tri mlaza pritisak je iznosio 6 bari. Sa otvorena dva mlaza pritisak na "C" mlazu iznosio je 6,5 bari. Sa otvorenim jednim mlazom pritisak na "C" mlazu iznosio je 7 bara. Poseban naglasak stavljen je i na same vertikale tlačnih pruga. U četiri dana odvijanja vjezbe nije popustila niti jedna tlačna cijev, što ukazuje na kvalitetu svakodnevnog održavanja istih. Ispitane su i mogućnosti platforme IKARUS TJ 420F, nabavljene kroz Program Vlade. Platforma je pozicionirana sa sjeverne strane objekta te je njome dosegnut 15 kat predmetnoga objekta.
Na identičnoj vježbi, održanoj u prosincu 2006. godine izvedeno je i nesvakidašnje ispitivanje. U suradnji sa tvrtkom MG Rijeka, izrađen je prototip razdjelnice za visoki pritisak O38/2O38. I dok se u uvjetima rada na istom ili približno istom nivou sa pumpom na vatrogasnom vozilu ova zamisao pokazala izuzetno dobrom, za ispitivanje na visokome objektu ova se vježba pokazala kao idealna prilika. Osnovna zamisao namjene razdjelnice je upravo upotreba kod gašenja požara visokih objekata. U odnosu na "B" tlačnu vertikalu znatno je jednostavnije postavljanje vertikale visokoga pritiska, a osim toga vertikala visokoga pritiska manje je zahtjevnija u pogledu osiguranja od raspadanja. Provedenim ispitivanjem na razini 31. kata utvrđeno je da je prilikom istovremenog rada oba mlaza istovremeno dobiven hidrodinamički pritisak od 14 bara na pištolj mlaznicu za visoki pritisak "Pohorje".
Vježba je organizirana na način da se ne remeti svakodnevno funkcioniranje objekta i samih stanara. Napredovanje do predmetne etaže obavljano je glavnim stubištem. Dobava sredstava za gašenje, kao i sve ostale radnje, obavljana je uz požarno stubište, sa južne strane objekta. Osim riječkih i opatijskih vatrogasaca vježbi su, uz županijskog vatrogasnog zapovjednika g. Slavka Gauša, kao promatrači prisustvovali i pripadnici ostalih JVP-i Primorsko-goranske županije.
Trećega dana održavanja vjezbe vježbi su kao promatrači prisustvovali i zapovjednik JPVP Grada Osijeka g. Boris Banjan i njegov pomoćnik g. Stjepan Jurman. Vježbi je kao promatrač nazočio i pročelnik područnog ureda DUZS g. Matko Škalamera zajedno sa suradnicima. Svoju podršku svukupnom radu riječkih vatrogasaca, svojom nazočnošću i ovom je prilikom iskazao predsjednik Upravnog vijeća JVP Grada Rijeke g. Mladen Vukelić. Kako je riječ o vježbi koju zasebno izvodi svaka od četiri smjene postrojbe, nužno se javlja i pozitivan natjecateljski duh.
Po obavljenoj vježbi na oglasnu se ploču stavljaju rezultati svih smjena, što predstavlja određeni poticaj za narednu godinu, za narednu vježbu gašenja požara visokog objekta. Za kraj potrebno je iznesti i dozu optimizma. Od kada se ova vježba počela redovno odvijati jednom godišnje, na desetke adresa relevantnih subjekata upućivan je apel za poboljšanje stanja protupožarne preventive na visokim objektima. Naravno da su u tu svrhu uvelike korišteni i mediji.
Zgrada u Čandekovoj 23/B upravo je svijetli primjer i dokaz da su napori izgleda urodili plodom. Zahvaljujući kvalitetnom pristupu predstavnika stanara g. Ante Ničena na zgradi su detektirani gotovo zanemarivi nedostaci, a što je najvažnije, suhi hidrantski vod zatečen je u ispravnom stanju.

mr.sig. Dario Gauš

Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Za nastavak korištenja web stranice kliknite na "Slažem se". Postavke kolačića mogu se konfigurirati u vašem web pregledniku, a više informacija potražite ovdje. Slažem se